End-of-Year Gathering

Kedden este az Oázis Alapítvány székhelyén évbúcsúztató gyûlést tartott a Marosvásárhelyi Fotóklub. Az ünnepi találkozón angyaljárás is volt, a klub tagjai szokás szerint megajándékozták egymást kis figyelmességekkel.

Incze István klubelnök röviden összefoglalta az idei eredményeket

Három olyan hagyományos rendezvényük van, amely alkalmat teremt arra, hogy a klubtagok bemutassák alkotásaikat. Az egyik az évente megrendezett téli tárlat, amely az idén január 6-án nyílt, 2010-ben viszont január 14-étôl várja a látogatókat a Bernády Házban. A fotóklub nemzetközi hírnevét öregbíti a fotóbiennále, amelyre már több mint 50 országból küldenek képeket. Ezenkívül igen népszerû rendezvénynek bizonyult elôször az idén augusztus 29- én – a magyar fotográfia napja alkalmából – a várban megrendezett fotópiknik. A különös tárlatra több fiatal, szárnybontó fotós is eljött és azóta a klub tagja lett, így több mint valószínû, hogy a rendezvényt jövôre is megszervezik. A fotóklub a Marosvásárhelyi Napok alkalmával is jelentkezni szokott kiállítással. Ezenkívül a testvérvárosok fotóklubjaival tartanak fenn szoros kapcsolatot, szerveznek cserekiállításokat.
Számos külföldi és országos kiállításon is sikerrel szerepeltek a fotósok. Brazíliában például nyolc tag munkáját fogadták el tárlaton, az elnök fényképét díjazták. A hazai szemlék közül a suceavai, slatinai tárlatokon voltak jelen: Török Gáspár, Haragos Zoltán munkái részesültek dicséretben.
Jövôre két kiadványt is szeretnének megjelentetni. Az egyik egy fotóriport lesz a piknikrôl, amelyben a rendezvény sajtóvisszhangját is tükrözik majd. 2010-ben tízéves lesz a Várgaléria, ennek tiszteletére ugyancsak kötetben örökítik meg mindazokat a tárlatokat, amelyeknek házigazdája volt a galéria.
Incze István elmondta, szeretnék, ha végre tisztázódna helyzetük a várban, hiszen a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal már rég tervezi, hogy felújítja az épületeket. Úgy érzik, tevékenységük révén méltók arra, hogy a város egy korszerû kiállítótermet biztosítson számukra.
A fotóklub jelenleg 20 taggal mûködik, akik hetente szakmai megbeszélést tartanak. Az elnök hangsúlyozta, nagyon örvend, hogy fiatalok is csatlakoztak hozzájuk, bármikor szívesen látnak olyanokat, akik úgy érzik, hogy hobbijuk a fotózás, és szeretnének többet tanulni, netán kiállítások alkalmával megmutatkozni az érdeklôdô közönségnek.